atrakcje – Kamieniec podolski

KAMIENIEC PODOLSKI

Kamieniec Podolski to druga, zaraz po Lwowie najchętniej odwiedzana lokalizacja wśród Polskich turystów. Słynna twierdza na ziemiach kresowych znana jest bardziej z jej oblężenia zakończonego klęską niż z licznych sukcesów odnoszonych w jej pobliżu.

Aktualnie miejsce muzeum Kamieńca Podolskiego stało się centrum organizowania imprez miejskich czy nawet festiwali na skalę światową, a sama Twierdza została uznana za jeden z „Siedmiu Cudów Ukrainy” w ogólnokrajowym konkursie w 2007 roku.

TWIERDZA

Twierdza najbardziej znana jest jako wspaniały przykład sztuki fortyfikacyjnej, pomnik architektury przełomu XII oraz XVIII w.  Unikatowość budynku polega na harmonii w połączeniu krajobrazu i umocnień, które są niespotykane w Europie. Nie tylko piękna przyroda, ale zarówno tragiczna historia i dziedzictwo kultury dawniej zamieszkałej tamte tereny wciąż przyciągają tysiące turystów.

Stara Twierdza (stary zamek)

Zdaniem było bronienie dojścia do przesmyku między półwyspem i lądem. Na półwyspie znajdowało się również Stare Miasto , gdzie znajdował się m.in.  most do zamku, koszary. Wieże obronne dla miasta, budynki klasztorne należące do Franciszkanów i Dominikanów, kościół oraz ratusz.

Nowa Twierdza (nowy zamek)

Głównym zadaniem było obronienie Starej Twierdzy od strony pola. W twierdzy znajdują się otwarte ekspozycje pokazujące jej historię. W bastionach można  oglądnąć zrekonstruowaną obronę zamku w czasie najazdu tureckiego czy wystawę poświęconą historii lekkiej broni miotającej na Podolu. Tutaj każdy ze zwiedzających ma możliwość poczuć się średniowiecznym rycerzem i popróbować strzelania z kuszy.

Nocny Spektakl

W ramach przybliżenia turystom realności prawdziwych przeżyć wprost z twierdzy zaczęto realizować projekt o nazwie „Nocna wycieczka w starej twierdzy”. Nocny teatralny spektakl opowiada o historycznych wydarzeniach przez „prawdziwych” tam zamieszkałych ludzi z XVI-XVII w. Goście spektaklu mają okazje napić się wody z zamkowej studni, wziąć udział w zawodach strzeleckich, posłuchać starych opowieści czy zatańczyć podolskie tańce. A wieczór kończy ukraińska gościna.

Ratusz

Kolejnym obiektem wartym zwiedzenia jest ratusz z przełomu XIV i XVIII wieku, który kiedyś był polskim magistratem. Można tu zobaczyć kompleks ekspozycji tłumaczących historię wprowadzenia prawa magdeburskiego i samorządu miejskiego. Wystawa porusza również wątki rozwoju wymiany pieniężnej na Podolu i działalności sądów w średniowiecznym Kamieńcu. Aktualnie w sali nadal odbywają się posiedzenia, seminaria czy nawet konferencje prasowe.

Historia dawnych plemion

W Kamieńcu możemy również oglądnąć wystawę poświęconą najdawniejszej historii Podola. Znajduje się ona w zabytkowym budynku z tamtych czasów, a w salach muzealnych znajdują się tysiące eksponatów. Odwiedzający mogą zapoznać się z historią dawnych plemion zamieszkujących Podole, ich stylem życia, dotykającymi ich wojnami oraz wyznawanymi przez nich wierzeniami od najdawniejszych czasów aż do chrztu Słowian.