Jazda Konna w Pieninach

Jazda konna to rodzaj sportu, w którym człowiek i zwierzę starają się współpracować i wspierać się nawzajem. Nie jest to łatwy sport, ale bardzo satysfakcjonujący. Wymaga to wiele cierpliwości, wysiłku, ciężkiej pracy, a przede wszystkim czasu. Bardzo ważne jest również nawiązanie pozytywnych relacji z wierzchowcem, co pomaga w zdobyciu zaufania i osiągnięciu harmonii.

Jazda konna zyskuje coraz więcej entuzjastów. Oprócz dobrego wpływu na kondycję fizyczną ma również zdrowy wpływ na psychikę każdego z nas. Nie bez powodu konie są wykorzystywane w różnych terapiach dla osób niepełnosprawnych i borykających się z problemami emocjonalnymi. Kontakt z tymi pięknymi zwierzętami pomaga redukować stres, zwiększa pewność siebie, uczy odpowiedzialności i obowiązkowości.

Jazda konna, jako sport, wymaga zaangażowania niemal wszystkich grup mięśniowych. Delikatne ruchy grzbietu konia podczas kłusa pomagają rozluźnić i rozciągnąć mięśnie, co z kolei ma pozytywny wpływ na postawę. Ponadto jazda konna ma korzystny wpływ na układ krążenia i oddechowy oraz poprawia ogólną sprawność fizyczną.

Jedną z niezaprzeczalnych zalet jazdy konnej jest fakt, że nie ma ograniczeń wiekowych. Praktycznie każdy może wsiąść na konia i rozpocząć swoją przygodę w siodle.

Okolice Huby to idealne miejsce na wędrówki, spacery, grzybobrania czy pikniki, podczas których można podziwiać piękne widoki. W pobliżu naszego ośrodka znajdują się ciekawe szlaki górskie i ścieżki edukacyjne. Znajduje się tu wiele miejsc historycznych i sakralnych oraz rezerwatów przyrody z unikalną florą i fauną, jak np. Pieniński Park Narodowy. Podczas przejażdżek konnych można z bliska obserwować dzikie zwierzęta i spotkać gatunki niespotykane nigdzie indziej w Polsce. Tutejsze szlaki nigdy nie są zatłoczone, więc wszystko jest tu naturalne, a wiele miejsc wciąż czeka na odkrycie. Często organizowane są przejażdżki po okolicy przez pensjonaty takie jak Karolinka. Nie ma nic piękniejszego i bardziej relaksującego niż podziwianie widoku Pienin z konia.

Fundacja Dunajec
Pomoc Polakom na Kresach
Zbigniew Konopka
tel. +48 695431564