Wizyta Fundacji Dunajec w Solecznikach

W końcu października zarząd oraz wolontariusze Fundacji Dunajec po raz kolejny odwiedzili Soleczniki. Kilka dni wcześniej do miasta dotarł fundacyjny tir z darami. Przywiózł m.in.: żywność, ubrania, książki, ale również bardzo potrzebne wózki inwalidzkie. Tadeusz Romanowski, prezes Wspólnoty Miłosierdzia Bożego, biznesmen, społecznik oraz przyjaciel Fundacji tradycyjnie zajął się przechowaniem oraz dystrybucją darów. Duża większość  z z nich wsparła Polaków na Białorusi, reszta została przekazana Polakom z rejonu solecznickiego.
Fundacja coraz mocniej angażuje się w pomoc Polakom na Litwie oraz Białorusi. W perspektywie chce rozszerzać swoją działalność organizując wydarzenia o charakterze kulturalnym i sportowym. Władze fundacji przeprowadziły rozmowy m.in. z merem rejonu Solecznickiego Zdzisławem Palewiczem.

Samorząd rejonu coraz śmielej otwiera się na inicjatywy płynące z Polski.
Przedstawiciele Fundacji wzięli udział w uroczystej akademii zorganizowanej w sali widowiskowej wydziału kultury Solecznik. Agata Golińska – fundacyjna wolontariuszka, ale również aktorka i wokalistka wystąpiła z krótki recitalem. Na uroczystości gościło wielu przedstawicieli organizacji patriotycznych i kresowych z Polski.

Podczas ostatniej wizyty udało się nawiązać ważne kontakt m.in. z Instytutem Polskim w Wilnie, dyrekcją sieci bibliotek rejonu, ale przede wszystkim, tradycyjnie spotkać się z Polakami z okolic Solecznik i Wilna. W wolnym czasie członkowie fundacji zwiedzali Wilno i Wileńszczyzne . Obejrzeli przedstawienie znakomitego wileńskiego Teatru Narodowego. Poznawali – w terenie – niezwykłą historię Republiki Pawłowskiej. (https://fundacjadunajec.pl/rzeczpospolita-pawlowska/)

„ Przyjeżdżamy na Litwę i do Solecznik pomagać, wspierać miejscowych Polaków, ale też po to żeby ładować baterie, nabierać sił potrzebnych po powrocie do Polski. Ludzie tutaj nie stracili nic ze swojej tradycyjnej gościnności, serdeczności i otwartości. Dlatego wracamy” Powiedział Marcin Kania wiceprezes Fundacji Dunajec zapytany dlaczego odwiedza Litwę oraz rejon Solecznicki.

Opracował :
Rafał  Andrusiewicz

Pomoc Polakom na Białorusi + wycieczka do OPN
POMOC HUMANITARNA DLA POLAKÓW Z BIAŁORUSI !!!