Wycieczka na Babią Górę – Na świętego Walentego

12.02.2022 r.

Uczcimy  Św. Walentego, patrona zakochanych i epileptyków ?, górską wyprawą

Niezwykłe święto więc i wycieczka zwykła nie będzie, dowiemy się na niej między innymi dlaczego Diablak został Babią Górą , skąd wzięła się błędna nazwa Sokolicy i dla czego jeden ze szczytów które będziemy zdobywać, nazywa się „Gówniak”

W tym roku Walentynki wypadają w poniedziałek więc my już w sobotę zaczniemy obchody tego święta. wchodzimy na  najwyższy szczyt poza Tatrami w Polsce, najwyższy w paśmie Beskidu Żywieckiego: Diablak (1725 m.n.p.m) piękny i kapryśny znany tez jako Babia Góra. Zapraszam na wycieczkę i zdobywanie szczytu z przewodnikiem, już 12 lutego.

Spotykamy się w zależności od miejsca zamieszkania i środka transportu, przed godziną 7.oo i po godzinie 7.00 na trasie przejazdu

Punktami zbornymi są:  Al. 1000 lecia,  Nowy Targ (parking obok domu kultury godz 7.00). – Przełęcz Krowiarki godzina  8.00.

Plan wycieczki jest prosty: Wędrujemy,  w świetnym towarzystwie zachwycamy się przyrodą i widokami. Zdobywamy szczyt, wieczorem wracamy do domu albo jeszcze  świętujemy w podgrupach, następnie zaczynamy planować następną super wycieczkę z Fundacją Dunajec ???

Szczegóły wyprawy: Pieszy odcinek, start z Przełęczy Krowiarki (około h. 8.20), szlak czerwony przez Sokolicę (1367 m.n.p.m), Kepę (1521m.n.p.m) Gówniaka (1617 m.n.p.m).  Babia Góra. Dalej podążymy szlakiem czerwonym do Przełęczy Brona i schroniska PTTK na Markowych Szczawinach. W schronisku, przerwa około 1 h. po przerwie idziemy do Przełęczy Krowiarki –  szlakiem niebieskim (Płaj Górny) przez takie miejsca ja : Skręt Ratowników,  Szkolnikowe Rozstaje, Mokry Stawek. Przejdziemy łącznie około 14 km. Suma podejść i zejść  890 m. Czas przejścia razem z postojami planowany jest na 7 godzin.

Jeśli chodzi o koszty to tak jak zwykle , wyprawa nie jest komercyjna i będzie zależeć od ilości uczestników i środka transportu ale nie będzie wyższa niż 80 zł od osoby dorosłej, dzieci i młodzież ucząca się, nawet ta pełnoletnia, studiująca na Uniwersytecie  Trzeciego Wieku będzie mieć zniżki.

Z uwagi na potrzebę zamówienia transportu, chęć udziału potwierdzamy wpłatą (minimalna to 25 zł od osoby) na konto Fundacji Dunajec (http://fundacjadunajec.pl BS  70 8817 0000 0209 0801 2000 0010) w tytule proszę wpisać „Babia Góra 12.02.2022 r.”

Z uwagi na to, że Babia Góra jest miejscem wyjątkowym a pogoda zmienia się czasem  z minuty na minutę, początkowo  piękny łatwy spacer zamienia się w ciężka przeprawę, albo odwrotnie :),trzeba być przygotowanym na wszystko. Ubieramy się ciepło, najlepiej na „cebulkę”, zabieramy termosy z gorącym napojem i KONIECZNIE zabieramy raki bądź, raczki na buty.

Wyjście organizują: Fundacja Dunajec – Pomoc Polakom na Kresach i Gospodarstwo Karolina

Dla osób chcących przyjechać z dalszych stron, istnieje możliwość zarezerwowania miejsc noclegowych w Gospodarstwie Karolina (https://gospodarstwokarolina.pl)  lub innych zaprzyjaźnionych kwaterach

Zapraszamy do oglądnięcia galerii:

Przewodnik: Zbigniew Konopka

Zapisy i informacje: tel. 695431564