Kresy… tam, gdzie bije
serce Polski

Pomoc dla Białorusi

Z uwagi na poważny kryzys gospodarczy i polityczny Białoruś znalazła się na skraju nędzy. Ludność zwłaszcza Polskiego pochodzenia pozbawiona jest środków do życia, całymi miesiącami wstrzymuje się wypłaty wynagrodzeń, rent i emerytur.

Aby doraźnie wesprzeć społeczność Białorusi, zbieramy : Żywność, środki czystości, artykuły medyczne, chemię gospodarczą, artykuły szkolne i nową odzież.
Prosimy też o wsparcie finansowe. Można też przekazać dla fundacji dary, które wystawimy na licytację (obrazy, rękodzieło, vouchery na usługi itd.)

Pieniądze zbieramy na pokrycie transportu i wsparcie bezpośrednie najbardziej potrzebujących, poprzez dofinansowanie zwłaszcza dzieci i młodzieży w zakresie edukacji i wypoczynku.
Dary można przekazywać bezpośrednio do siedziby Fundacji Dunajec Huba 39, 34-436 Huba, do magazynów w Harklowej i Nowym Targu. Istnieje też możliwość po uzgodnieniu terminu przekazania darów do zaprzyjaźnionych osób między innymi w Łodzi, Wrocławiu, Krakowie, Rudzie Śląskiej, Suwałkach, Chrzanowi.

Krąg ludzi dobrej woli stale się powiększa więc będzie z czasem coraz więcej miejsc, do których będzie można dostarczyć zebrane dary. Je, zarówno jak i pomoc będziemy przekazywać w miarę pozyskiwania. Najbliższy transport zaplanowany jest na 28.05. 2021 następny duży transport planowany jest na wrzesień oraz paczka świąteczna w grudniu. Poza transportami darów i pomocy humanitarnej będziemy wspierać w miarę możliwości, wybrane cele finansowo.

Wpłać dowolną kwotę pomagając Polakom mieszkającym na Kresach na konto:

70 8817 0000 0209 0801 2000 0010

lub za pomocą szybkich przelewów poniżej

WPŁAĆ DAROWIZNĘ

Polacy na wschodzie

Z uwagi na panującą na Białorusi nagonkę na Polaków, aresztowania, szykany, nie możemy podawać do wiadomości publicznej, osób i organizacji z którymi współpracujemy aby nie narażać ich na niebezpieczeństwo oskarżenia o działalność anty państwową czy szpiegostwo, bo i takie sytuacje się zdarzają.

Pomoc

Pomoc ludności Białorusi powiązana jest z szerszą pomocą na Kresach Wschodnich, remontujemy Polskie szkoły, miejsca pamięci. Pomagamy w wierceniu studni dostarczamy pomoc rzeczową. Ostatni duży transport miał miejsce w styczniu 2021.

Działania

Fundacja Dunajec skupia ludzi którzy pomagają potrzebującym, bezinteresownie, nie mamy płatnych etatów, dotacji, grantów, Wspierając nas, macie Państwo pewność że nic się nie zmarnuje i wszystko będzie przeznaczone dla potrzebujących Zapraszamy do współpracy osoby które na chcą nas wesprzeć finansowo, materialnie i dobrą radą Zapraszamy wolontariuszy na wyjazdy i do pomocy w pracach Fundacji Dunajec.