Wyprawa w Tatry Wysokie

Termin: Niedziela 09.07.2023 r.

Odwiedzimy Wielki Biały Staw,( 0,97 ha, głębokość − zaledwie 0,8 m).

Od wschodu nad stawem góruje Jagnięcy Szczyt. Z jeziora wypływa Biały Potok Kieżmarski.

Bogusz Z. Stęczyński w 1851 roku narysował i pięknie go opisał; wiązał z nim legendy o zaklętym rubinie. W okolicy jeziora na przełomie XIX i XX wieku działa fabryka olejków z pędów kosówki i limby. W 1922 roku powyżej stawu stanęła Votrubova Chata, wzniesiona do celów wojskowych; rozebrana w 1942 roku.

Zachwycimy się pięknym Zielonym Stawem Kieżmarskim (1545 m n.p.m.) Niezwykły kolor jeziora, spowodowane jest za pewne tym, że podłoże jest ze skał granitowych, głębokość stawu jest niewielka tego pokryta glonami.

Będziemy podziwiać wspaniałe widoki, między innymi na Łomnicę (2 634 m n.p.m.). Rakuską Czubę, Kieżmarskie Szczyty, a w oddali można dostrzec piękne Tatry Bielskie.

Wsłuchamy się szum Białej Wody, czyli krystalicznie czystego potoku, wypływającego z Wielkiego Białego Stawu, uchodzącego do Popradu

Najwyższy punkt naszej trasy to: 1625 m n.p.m. Suma podejść 785 m. Suma zejść 792 m. Region Podtatranská kotlina, Tatry.

Początek i koniec trasy: Kežmarská Biela voda Trasa jak na Tatry dosyć łatwa długość około 16,5 km.

Czas przejścia około 7h + 1h popas :0 w Chacie przy Zielonym Stawie.

Zapraszam, przyjaciół Fundacji Dunajec, wolontariuszy oraz osoby zainteresowane działalnością Fundacji Dunajec – Pomoc Polakom na Kresach. Wycieczka jak zwykle nie jest komercyjna, składka w wysokości 110 zł dla dorosłych i 90 zł młodzież do lat 14 pokrywa koszty przejazd oraz materiały informacyjne Fundacji Dunajec. Ubezpieczenie we własnym zakresie, ewentualna nadwyżka przeznaczona będzie dla dzieci z najuboższych Polskich rodzin żyjących na terenie Białorusi i Litwy.

Zapisy do 07.07. 2023 r. przez przez e mail; fundacja@fundacjadunajec.pl, telefonicznie po godz 19.00:

Zbigniew Konopka 695 431 564
Elitarna wyprawa, niezwykłe miejsce, szlachetny cel.

Prosimy o udostępnianie informacji w gronie Przyjaciół, dajcie im szansę na przeżycie pięknej przygody i wsparcie naszych działań. Dzieci z Kresów można wspierać wpłacając dowolną kwotę bezpośrednio na konto:

BS. Krościenko 70 8817 0000 0209 0801 2000 0010

Zapraszam