Wolontariat i Bieg Pamięci

LITWA 08 – 19 lipca 2023r

Fundacja Dunajec – Pomoc Polakom na Kresach dzięki zaangażowaniu wielu WSPANIAŁYCH LUDZI DOBREJ WOLI stara się regularnie i w różny sposób wspierać naszych Rodaków na Kresach Wschodnich. Niesiemy pomoc humanitarną, remontujemy miejsca pamięci, szkoły, aby „zasypywać podziały” włączamy się w organizację imprez sportowych, różnego rodzaju warsztatów, wydarzeń kulturalnych.

W najbliższym czasie chcemy połączyć organizację Biegu Pamięci Tropem Wyklętych z pracą wolontariuszy na rzecz społeczności Polskiej w rejonie Sołecznickim. Z ramienia Fundacji Dunajec, organizacją biegu i pracami wolontariuszy pokieruje kolega Marcin Bernard Kania.

Wyjazd już 8 lipca rano, w Myślenicach nasza drużyna weźmie udział w zawodach strzeleckich,

9-10 lipca przyjeżdżamy do Solecznik (Litwa),

11-12 lipca przewidziane są prace przy pogłębianiu studni obok Domu Pielgrzyma na terenie: Wspólnoty Miłosierdzia Bożego.

13 lipca jedziemy na odbywające się w Krawczunach uroczystości zakończenia powstania wileńskiego.

14 lipca bierzemy udział w W Biegu Pamięci który upamiętnia Żołnierzy AK w Rudnikach Królewskich

15 lipca 2023r piknik Polaków w Surzanach,16 lipca 2023r zwiedzamy Wilno, 17-18 lipca prace na cmentarzach AK, będziemy też odnawiali i sprzątali miejsca pamięci na terenie Puszczy Rudnickiej

19 lipca 2023r. powrót do kraju???? a tu:

Przygotowania do Pikniku Rodzinnego który odbędzie się 05.08. 2023 r. oraz przyjazdu do Polski dzieci z Litwy i Białorusi 20. 08. 2023 r.

Zapraszamy do współpracy!

Można nas wspierać na różne sposoby: pracując jako wolontariusz, przekazując dary potrzebującym, udostępniając informacje o naszych „AKCJACH”, wpłacając dowolną kwotę bezpośrednio na konto

BS. Krościenko 70 8817 0000 0209 0801 2000 0010

Z góry serdecznie dziękuję