Wycieczka/Wolontariat/Przekazanie darów

Litwa Od 29.11 do 03.12.2023 r.

Zapraszamy Przyjaciół i Wolontariuszy Fundacji Dunajec na niezwykłą wyprawę.

Zwiedzimy: Słynną, Ostrą Bramę z cudownym obrazem Matki Bożej,  cmentarz na Rossie gdzie oprócz wielu znamienitych Polaków, pochowana jest Matka marszałka Józefa Piłsudskiego i gdzie znajduje się serce Marszałka. Zobaczymy, zaliczany do najpiękniejszych kościołów świata,  Kościół św. Piotra i Pawła. W Wilnie zobaczymy również obraz   „Jezu Ufam Tobie” i poznamy jego historię (https://fundacjadunajec.pl/historia-pierwszego-obrazu-jezusa-milosiernego/)

Odwiedzimy: Troki z zamkiem w którym dorastał król Władysław Jagiełło i zobaczymy cudowny obraz Matki Bożej Trockiej przed którym klękali królowie i wielcy tego świata. Poznamy miejsca  martyrologii takie jak Ponary i Koniuchy. Spotkamy się z Polakami którzy żyją tam na Kresach i kultywują tradycje patriotyczne, zobaczymy polskie szkoły weźmiemy udział we  mszy w miejscowości Butyrmańce

Nasza wyprawa nie jest zwyczajną wycieczką, chcemy połączyć, zwiedzanie, poznawanie historii Polaków na Wileńszczyźnie i problemów z jakimi mierzą się nasi rodacy na Białorusi,  chcemy w tym czasie zakończyć trwającą zbiórkę  i przekazać zebrane dary https://fundacjadunajec.pl/wsparcie-dla-polakow-na-bialorusi/

Trzecim ważnym celem będzie wykonanie prac w Domu Pielgrzyma w ramach wolontariatu (tym zajmie się oddzielna grupa wolontariuszy).

Planów jest wiele i będzie się dużo działo 🙂

Szczegóły i kolejność  zwiedzania ustalane będą na bieżąco według pogody i możliwości.

Wyruszamy z Nowego Targu w środę 29.11.2023 r godzina 20.00

Czwartek-  planujemy:

– TROKI, zobaczymy zamek na wyspie związany z Władysławem Jagiełłą, Kenesę Karaimów,
Bazylikę Nawiedzenia NMP (obraz MB koronowany w rok po koronacji MB Częstochowskiej 4 września 1718, drugi w Polsce ) https://fundacjadunajec.pl/matka-boza-trocka/
– WILNO-PONARY miejsce kaźni ponad 120 tys pomordowanych obywateli II RP
– SOLECZNIKI – obiadokolacja, Spotkanie z działaczami Polskiej społeczności i przedstawicielami Stowarzyszenia Miłosierdzia Bożego, nocleg

Piątek – Cały dzień przeznaczymy na zwiedzanie Wilna, zobaczymy między innymi Kościół św. Piotra i Pawła, Ostra Brama, Kościół św. Teresy, Cerkiew św. Ducha, Klasztor Bazylianów – „Cela Konrada”, Kościół św. Kazimierza, Katedra, Sanktuarium Jezusa Miłosiernego z oryginalnym obrazem „Jezu Ufam Tobie”, Kościół Ducha Św., czas wolny, Cmentarz na Rossie (https://fundacjadunajec.pl/wilno-cmentarz-na-rossie/), powrót do SOLECZNIK – obiadokolacja i nocleg

Sobota – Zwiedzamy Sołeczniki i okolice, gdzie znajdują się takie miejsca jak: Pałac Balińskich w Jaszunach czy galeria „Nadwornej Malarki Ostrobramskiej”  Anny Krepsztul. Weźmiemy udział w „Oratorium”, widowisko i uroczystości organizowane przez Wspólnotę Miłosierdzia Bożego z którą współpracujemy od początku istnienia Fundacji Dunajec.

Niedziela – rano godz. 8.00 wyjazd, następnie BUTRYMAŃCE – msza św godz 9.00 po drodze KONIUCHY cmentarz i pomnik ku czci pomordowanych mieszkańców wsi. W drodze powrotnej, po Polskiej stronie przewidujemy jeszcze jeden postój, zwiedzanie wybranego miejsca  i obiad. Nasz wyjazd nie jest komercyjny więc i koszty będą stosunkowo niskie i nie powinny przekroczyć kwoty 1200 zł + 10-15 euro od osoby na wstępy. W koszt wliczone są: Przejazd autokarem (około 3 000 km),  3 noclegi Litwa, 3 obiady/obiadokolacje, jeśli będzie taka możliwość zorganizujemy również śniadania,  opieka przewodnicka w najważniejszych miejscach takich jak Wilno, Troki, pilotowanie wycieczki, materiały informacyjne.

Każdy uczestnik musi mieć: dokument uprawniający do przekraczania granicy  paszport lub dowód osobisty. Kartę EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego) oraz indywidualnie się ubezpieczyć na wycieczkę.

Program wyjazdu nie jest ostateczny, w zależności od sytuacji może ulec zmianie. Ilość Miejsc jest ograniczona, prosimy więc o szybką decyzję ???? i udostępnianie tej wiadomości wśród Przyjaciół. Zapisy i informacje do 20. 11. 2023.r przyjmuje Zbigniew Konopka tel. 695 431 564

E-mail: fundacja@fundacjadunajec.pl

Zaliczkę w wysokości 500 zł potwierdzającą chęć udziału w naszej wyprawie wpłacamy na konto Fundacji Dunajec:

BS. Krościenko 70 8817 0000 0209 0801 2000 0010

W tytule wpisujemy „Wyjazd  na Litwę”

Wyjazd na Święto Niepodległości, 11 listopada
Łomnica! …ale nie Tatrzańska